Što su i kako se koriste sigurnosne funkcije u automobilima?

Sigurnosne funkcije u automobilima su ključne za zaštitu vozača, putnika i ostalih sudionika u prometu. Moderne tehnologije omogućile su razvoj sofisticiranih sustava koji značajno smanjuju rizik od nesreća i ozljeda. U ovom članku detaljno ćemo opisati najvažnije sigurnosne funkcije u automobilima i kako se one koriste.

Aktivni sigurnosni sustavi

1. Sustav za sprečavanje sudara (Collision Avoidance System)

Ovaj sustav koristi senzore, radare i kamere za detekciju prepreka na putu vozila. Ako sustav prepozna potencijalni sudar, upozorava vozača zvučnim ili vizualnim signalom, a u nekim slučajevima automatski aktivira kočnice kako bi spriječio nesreću.

2. Adaptivni tempomat (Adaptive Cruise Control – ACC)

Adaptivni tempomat održava unaprijed postavljenu brzinu i automatski prilagođava brzinu vozila kako bi održao siguran razmak od vozila ispred. Ovaj sustav koristi radar i kamere za praćenje prometa ispred vozila.

3. Sustav za zadržavanje vozila u traci (Lane Keeping Assist System – LKAS)

LKAS koristi kamere za praćenje oznaka na cesti i pomaže vozaču zadržati vozilo unutar trake. Ako sustav detektira da vozilo izlazi iz trake bez aktiviranja pokazivača smjera, može automatski ispraviti upravljanje.

4. Elektronička kontrola stabilnosti (Electronic Stability Control – ESC)

ESC sustav pomaže vozaču održati kontrolu nad vozilom u slučaju gubitka trakcije. Ovaj sustav automatski aktivira kočnice na pojedinim kotačima i smanjuje snagu motora kako bi stabilizirao vozilo.

5. Sustav za nadzor mrtvog kuta (Blind Spot Monitoring – BSM)

BSM sustav koristi radare za praćenje područja mrtvog kuta vozila. Ako se drugo vozilo nalazi u mrtvom kutu, sustav upozorava vozača putem svjetlosnog signala na retrovizoru ili zvučnim signalom.

Pasivni sigurnosni sustavi

1. Zračni jastuci (Airbags)

Zračni jastuci su osnovni pasivni sigurnosni sustav koji se automatski aktivira u slučaju sudara. Postavljeni su na strateškim mjestima unutar vozila (volan, armatura, sjedala) i pružaju zaštitu od udara u tvrde površine vozila.

2. Sigurnosni pojasevi

Sigurnosni pojasevi su osnovna i najvažnija sigurnosna oprema u vozilu. U slučaju sudara, pojasevi zadržavaju putnike na njihovim sjedalima, smanjujući rizik od ozljeda. Moderni pojasevi opremljeni su zatezačima i ograničivačima sile kako bi pružili dodatnu zaštitu.

3. Strukturirana karoserija

Moderna vozila dizajnirana su s strukturiranom karoserijom koja apsorbira energiju sudara i smanjuje prijenos sile na putnike. Karoserija vozila uključuje zone kontroliranog gužvanja koje se deformiraju pri sudaru kako bi apsorbirale energiju.

4. Nasloni za glavu (Headrests)

Nasloni za glavu pomažu u smanjenju rizika od ozljeda vratne kralježnice pri sudaru straga. Pravilno postavljeni nasloni za glavu trebali bi biti u visini vrha glave putnika.

Kako koristiti sigurnosne funkcije u automobilima?

1. Redovito održavanje

Redovito održavanje vozila ključno je za ispravno funkcioniranje sigurnosnih sustava. Provjeravajte stanje kočnica, guma i svih elektroničkih sustava kako biste osigurali njihovu učinkovitost.

2. Edukacija vozača

Vozači trebaju biti upoznati s funkcijama i ograničenjima sigurnosnih sustava u svom vozilu. Pročitajte priručnik vozila i educirajte se o načinu korištenja sustava kao što su adaptivni tempomat, LKAS i ESC.

3. Pravilno korištenje sigurnosnih pojaseva

Uvijek koristite sigurnosne pojaseve i osigurajte da su pravilno postavljeni. Pojas treba biti čvrsto pričvršćen preko zdjelice i ramena, a ne preko trbuha.

4. Korištenje zračnih jastuka

Zračni jastuci pružaju optimalnu zaštitu samo ako su putnici pravilno vezani sigurnosnim pojasevima i sjede u ispravnom položaju. Izbjegavajte sjedenje preblizu volana ili armature.

5. Prilagodba vožnje uvjetima na cesti

Aktivni sigurnosni sustavi mogu značajno poboljšati sigurnost, ali nisu zamjena za odgovornu vožnju. Prilagodite brzinu i stil vožnje uvjetima na cesti i uvijek budite oprezni.

Sigurnosne funkcije u automobilima značajno su napredovale u posljednjim desetljećima, pružajući vozačima i putnicima veću sigurnost na cestama. Aktivni sustavi poput sustava za sprečavanje sudara i adaptivnog tempomata pomažu u sprječavanju nesreća, dok pasivni sustavi kao što su zračni jastuci i sigurnosni pojasevi pružaju zaštitu u slučaju sudara. Pravilno korištenje i održavanje ovih sustava ključno je za maksimalnu sigurnost u vožnji.

Imate pitanje vezano za automobile?

Što je to “motorni sapun” i kada ga koristiti?

Motorni sapun, također poznat kao motorni čistač ili motorni odmašćivač, specijalizirani je proizvod dizajniran za čišćenje motora automobila. Ovaj čistač uklanja masnoće, prljavštinu, uljne naslage