Problemi s trzanjima i gubitkom snage kod automobila: Uzroci i rješenja

Automobili, bilo da se radi o dizelskim ili benzinskim motorima, povremeno mogu pokazivati simptome poput trzanja, gubitka snage ili problema s ubrzavanjem. Ovi problemi ne samo da smanjuju udobnost vožnje, već mogu biti i indikatori ozbiljnijih tehničkih kvarova koji zahtijevaju hitnu intervenciju. U nastavku ćemo se detaljnije osvrnuti na najčešće simptome i potencijalne uzroke ovih problema.

Trzanje auta u vožnji dizel

Trzanje auta u vožnji dizel motorom često je znak problema s ubrizgavanjem goriva ili neispravnim radom sistema za dovod goriva. Dizelski motori su posebno osjetljivi na čistoću goriva i pravilno funkcioniranje injektora, koji su odgovorni za precizno ubrizgavanje goriva u cilindar. Ako dođe do začepljenja injektora, neispravnog rada pumpe visokog pritiska ili problema s regulatorom pritiska goriva, motor može početi trzati tijekom vožnje, osobito na nižim obrtajima.

Auto gubi snagu na 3000 okretaja

Ako vaš auto gubi snagu na 3000 okretaja, to može ukazivati na probleme s ispušnim sistemom, poput začepljenog katalizatora ili DPF filtera kod dizelaša. Katalizator, odnosno DPF filter, može se začepiti zbog nakupljanja čađe i drugih nečistoća, što uzrokuje smanjen protok ispušnih plinova i, kao rezultat, gubitak snage motora. Osim toga, problemi s turbopunjačem ili sustavom usisa zraka mogu također dovesti do smanjenja snage pri većim obrtajima.

Auto gubi snagu i trese se

Kada auto gubi snagu i trese se, to je često znak problema s motorom ili sistemom za paljenje. Kod benzinskih motora, ovo može biti uzrokovano neispravnim svjećicama, kablovima svjećica ili bobinama, što dovodi do nepravilnog sagorijevanja mješavine goriva i zraka u cilindru. Kod dizelskih motora, problem može biti u sustavu ubrizgavanja goriva ili neispravnom radu injektora. Također, problemi s osjetnicima motora, poput MAF senzora ili osjetnika položaja radilice, mogu izazvati ove simptome.

Dizel trza na malim obrtajima

Ako dizel motor trza na malim obrtajima, moguće je da je problem u EGR ventilu (ventil za recirkulaciju ispušnih plinova) ili u sustavu ubrizgavanja goriva. EGR ventil može biti blokiran čađom, što uzrokuje nepravilnu recirkulaciju ispušnih plinova i, posljedično, trzanje motora. Također, ako injektori ne ubrizgavaju gorivo pravilno na niskim obrtajima, motor može pokazivati znakove trzanja zbog neravnomjernog sagorijevanja goriva.

Auto gubi gas u vožnji

Auto koji gubi gas u vožnji može biti zastrašujuća situacija, osobito u uvjetima vožnje na autoputu ili u prometu. Ovo može biti znak ozbiljnijih problema, poput neispravnog rada pumpe za gorivo, problema s električnim sistemom motora ili začepljenog filtra goriva. Kod dizelskih motora, začepljeni DPF filter ili problemi s turbopunjačem također mogu dovesti do gubitka snage i nemogućnosti održavanja brzine.

Auto ne prima gas benzinac

Ako benzinac ne prima gas, mogući uzroci uključuju neispravne svjećice, začepljene injektore ili problem s regulatorom pritiska goriva. Svjećice koje ne rade ispravno neće moći zapaliti smjesu goriva i zraka, što rezultira nedostatkom snage i nemogućnošću ubrzavanja. Također, začepljeni injektori mogu ograničiti protok goriva u motor, uzrokujući slične simptome.

Auto ne prima gas dizel

Kod dizel motora, situacija gdje auto ne prima gas može biti uzrokovana problemima s visokotlačnom pumpom za gorivo, začepljenjem DPF filtera ili problemima s EGR ventilom. Visokotlačna pumpa mora osigurati dovoljan pritisak goriva za injektore, a svaki kvar u ovom sustavu može uzrokovati nedostatak snage i nemogućnost pravilnog ubrzavanja. Začepljeni DPF filter, s druge strane, stvara povratni pritisak u motoru, što dovodi do smanjenog protoka zraka i smanjene snage.

Benzinac trza u vožnji

Ako benzinac trza u vožnji, uzroci mogu biti brojni. Najčešće se radi o problemima sa sustavom paljenja, kao što su neispravne svjećice, kablovi svjećica ili bobine. Problem može biti i u sustavu ubrizgavanja goriva, gdje začepljeni injektori ili neispravni regulator pritiska goriva uzrokuju nepravilno sagorijevanje smjese goriva i zraka. Također, problemi s osjetnicima poput MAF senzora (senzor protoka zraka) mogu dovesti do nepravilnog rada motora i trzanja u vožnji.

Preporuke za vlasnike vozila

Kada se suočavate s gore navedenim simptomima, preporučljivo je ne odgađati pregled i servis automobila. Mnogo od navedenih problema može se pogoršati ako se ne riješe na vrijeme, što može rezultirati skupljim popravcima ili čak ozbiljnijim kvarovima na motoru.

Redovito održavanje: Održavajte redovite servise prema preporukama proizvođača. Ovo uključuje zamjenu ulja, filtera i svjećica, kao i provjeru ispravnosti sistema ubrizgavanja goriva.

Kvalitetno gorivo: Koristite gorivo provjerenih kvaliteta kako biste smanjili rizik od začepljenja injektora ili DPF filtera.

Dijagnostika: U slučaju problema, obavite dijagnostiku u ovlaštenom servisu. Moderni automobili imaju napredne sustave za praćenje rada motora, koji mogu precizno identificirati problematične komponente.

Vožnja na većim obrtajima: Kod dizelskih motora, povremeno vozite na većim obrtajima kako bi se DPF filter očistio od čađe. Ovo može pomoći u sprječavanju začepljenja i smanjenju rizika od problema s ispušnim sistemom.

Problemi poput trzanja auta u vožnji, gubitka snage i problema s ubrzavanjem mogu biti uzrokovani različitim faktorima, od neispravnih svjećica i injektora do problema s turbopunjačem ili DPF filterom. Pravovremena reakcija i redovito održavanje ključevi su za dugotrajan i siguran rad vašeg automobila. Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma, obratite se stručnjacima kako biste osigurali optimalno funkcioniranje vašeg vozila.

Imate pitanje vezano za automobile?

Kako sustav tempomata utječe na vožnju?

Tempomat je sustav koji omogućuje vozilu da održava unaprijed određenu brzinu bez potrebe za stalnim pritiskanjem papučice gasa. Ovaj sustav postaje sve popularniji među vozačima

Što je to hibridna baterija i kako se održava?

Hibridne baterije igraju ključnu ulogu u radu hibridnih vozila, koja kombiniraju konvencionalni motor s unutarnjim sagorijevanjem s električnim motorom. Ove baterije omogućavaju vozilima da smanje